lauantai 2. toukokuuta 2015

Tampereen vappumielenosoitus minun silmin

Turisin eilen hieman toissapäiväisestä, mutta nettiprobleemien takia julkaisin tämän vasta nyt. Rakastakaa ja vihatkaa! :)
Selailin tuossa aamupalapöydässä roskamedioiden juttuja eilisestä Tampereen anarkistimielenosoituksesta, johon osallistuin, ja ajattelin, että nyt olisi aika herättää blogia eloon aiheen tiimoilta. Harvinaista kyllä, en pahemmin provosoitunut kyseisistä kirjoituksista, enemmän tunsin vain myötähäpeää elämämkoululaisten kommentteja kohtaan, joita oli artikkeleiden perään ilmestynyt kuin sieniä sateella. Nyt on kuitenkin meikäläisen vuoro avata omia aivopierumössöjäni asiasta.

Minun ei ollut ensin edes tarkoitus osallistua kyseiseen kulkueeseen ollenkaan, koska itsenäisyyspäivän perseilyt kalvoivat edelleen mieltä. Kyseisessä mielenosoituksessa jotkut pellethän menivät siis pilaamaan anarkistien mainetta rikkomalla mitä typerimpiä paikkoja ja riehumalla kuin idiootit. Poikaystävänikin pääsi Maijan kyytiin vain siksi, että hänellä oli ystävälleen kuuluva keppi kädessään, kun hän oli auttamassa ystäväänsä pippurisumutteen kynsistä. Pelkäsin, että vappumielenosoituksesta olisi tullut samanlainen perseilymarssi ja pippurisumutesota, ja ilman syytä poliisin käsiin joutuminen ei houkuttanut varsinkaan näin alaikäisenä sossumerkintöjen ja muiden pelossa. Sovimmekin rakkaani kanssa, että jos joku alkaa pelleilemään, lähdemme samantien pois. Idioottien päätöntä toimintaa emme kannata kumpikaan emmekä halua osallistua sellaiseen millään tavalla.

Kaikesta huolimatta osallistuin marssiin ja olen siihen tyytyväinen. Mukana oli uutisten mukaan n. 120 ihmistä, joista lähes kaikki käyttäytyivät erittäin hyvin. Kulkueeseen kuului mahtava rumpuryhmä, jonka soittoa oli oikeasti mukava kuunnella. He olivat treenanneet kuvionsa hyvin ihanan kapellimestarinsa johdolla. Heidän takia tanssinkin suurimman osan marssista.

Marssi alkoi Koskipuistosta, jossa kuuntelimme muutaman rumpukappaleen ennen itse liikkeellelähtöä. Sen jälkeen ryhmittäydyimme ja lähdimme marssimaan pitkin Hämeenkatua monien Maijojen ja rynnäkköpoliisijoukkojen saattelemana. Nauratti hieman, kuinka paljon virkavalta käytti resursseja anarkistien vahtimiseen. En ole oikein vieläkään päässyt täysin perille siitä, olivatko rynnäkköpoliisit suojelemassa minua vai vahtimassa jokaista liikettäni peläten, että olen vaaraksi heille. Jotenkin huvittavaa, että poliisi oli suojautunut rynnäkkövarustein, kun "vastapuolella" oli meikäläinen, puolitoistametrinen, iloisesti tanssiva pikkutyttö.

Kulkueen aikana ainoat poliisinvastaiset liikkeet olivat muutama kananmuna, jotka lensivät joidenkin virkavaltaan ja yhteiskuntaan erittäin turhautuneiden käsistä päin paria poliisiautoa. En usko, että kyseisille autoille tai niiden kuskeille jäi elinikäisiä traumoja tapahtuneesta. Poliisin puolelta taas näin sivusilmällä erään tökerön tapauksen, jossa mielenosoittaja yritti pysyä massan mukana ja kiilautui Maijan kylkeen, josta poliisit vetivät herneet nenäänsä, kaasuttivat jotenkin yhtäkkiä ja meinasivat jättää kyseisen mielenosoittajan alleen. En sano, että tapaus olisi mennyt täysin näin, koska en nähnyt tilannetta kokonaan, mutta minun silmiini tilanne näytti tältä.

Marssi siis onnistui kokonaisuudessaan rauhallisesti ja mieluisasti. Me mielenosoittajat saimme asiamme esille ja poliisit pysyivät melko tyytyväisinä. Kulkue ajautui lopulta Rongankadulle, johon se myös leiriytyi ja alkoi pystyttämään luvassa olleille bändeille lavaa. Tässä vaiheessa minä siirryin picnicöimään Koskenrannan puolelle, josta kuuntelinkin keikat, koska halusin ottaa mahdollisimman rauhallisesti edellispäivinä piinanneen kuumeen takia.

Jossain välissä joku sitten ilmeisesti oli alkanut perseilemään ja heittelemään poliiseja tölkeillä niin, että Maijan ikkuna oli mennyt rikki. Joku lehti myös väitti, että poliisia kohti oli ammuttu ilotulitteita. Minä, poikaystäväni tai kaverini emme nähneet tapausta, emmekä siinä kyllä kukaan mitään menettäneetkään. En tiedä näiden tapahtumien todellisuusperää, mutta joku pelle siellä kuitenkin on ollut liikkeellä ja median on hyvä suurennella tällaista.

Koko tämän tekstin tarkoitus oli kritisoida median osuutta tässä jupakassa. Mielenosoituksesta kuitenkin tehtiin eilisen yksi uutisoiduin aihe, joten medialla on suuri vastuu siitä, minkälaisen fiiliksen ulkopuoliset tapahtumasta saavat. Faktahan on kuitenkin se, että lehdet kirjoittavat sitä, mikä myy, eikä ketään kiinnosta lukea siitä, miten hyvin anarkistien mielenosoitus meni. Sen sijaan otsikoissa kimaltelivat parin ihmisen heittämät kananmunat ja loppuillasta ilotulitteet ja tölkit, jotka olivat myös yhden tai kahden tollon tekeleitä. Nämä otsikot leimasivat kaikki anarkistit väkivaltaisiksi, huonosti käyttäytyviksi tyhjäntoimittajiksi, jotka haastavat vain riitaa kaikkien, varsinkin poliisin, kanssa. Asiaa ei auttanut yhtään lehtien kirjoitustyyli, jossa viimeistään yleistys kukoisti ja anarkisteista tehtiin taas kaiken pahan alku ja juuri, kaikkien yhteinen vihollinen.

" Anarkistit hyökkäsivät poliisin kimppuun Tampereella" (Ilta-Sanomien otsikko, http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1430377278232.html)

"Poliisin mukaan mielenosoittajat ovat kananmunien viskelyn lisäksi, heittäneet linja-autoa lasipullolla sekä roikkuneet poliisiauton puskurissa. Poliisi yritti myös lopettaa musiikin soittamista, jolloin mielenosoittajat ampuivat poliisia kohti ilotulitteilla." (Iltalehti, http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015043019608786_uu.shtml)

Tämän mielenosoituksen kiinniottosaldohan oli ilmeisesti viisi ihmistä. Kaksi ihmistä, rakkaat kaverini, otettiin Maijan kyytiin heti marssin alussa, koska he olivat lähteneet liikkeelle kiljutynnyrinsä kanssa 😂 Heistä ei siis ollut kenellekään missään vaiheessa mitään vaaraa, he olivat vain pitämässä hauskaa ilmaan minkäänlaisia mellakkasuunnitelmia. Kolmas kiinniotto tuli, kun joku erittäin humalainen hyppäsi kulkueen eteen sooloilemaan. Yksi tulikin sitten kananmunien heittelystä ja viimeinen sille idiootille, joka loppuillasta riehui poliisien ja tölkkien kanssa. Joten koko 120:stä ihmisestä tasan yksi oli oikeasti sellainen, jonka voisi rehellisesti leimata median yleistyksien mukaan. Toisen käsityksen ovat kuitenkin saaneet lukijat, juttujen ostajat, josta kertoo Iltalehden gallup.


Lopuksi vielä heitän muutaman kyseisistä lehdistä löytyneistä kommenteista. En löytänyt edes kaikista pahimpia, päätäni kuumottaneita kommentteja, jotka oli heitetty suoraan uutisten julkaisuajankohtina, toivottavasti kirjoittajat ovat tajunneet poistaa ne. Naurettavaa sekin, että kommentoijat halveksivat "anarkistien väkivaltaista toimintaa" ja ovat itse leikkaamassa heiltä päitä, heittämässä Tammerkoskeen ja ampumasta vesitykeillä päin näköä. Mutta kuitenkin, näiden kommenttien perusteella en ihmettele enää yhtään tuoretta vaalitulosta ja uskoni yhteiskuntaan horjuu harvinaisen paljon. 
Mutta kuitenkin, hyvää vappua, ajatelkaa omilla aivoillanne ja olkaa mediakriittisiä!1 kommentti:

  1. Jee, asiaa ! Aina piristävää kuulla paikalla olleiden fiiliksiä näistä marsseista ja mielenosoituksista, joista media vetää henkilöauton kokoisia herneitä nenäänsä.

    VastaaPoista