tiistai 11. helmikuuta 2014

Animalian haaste: 1

Heippatirallaa!

Joskus viime talvena tais Animalian jäsenkirjeen ja -lehden mukana tulla tämmöinen haaste bloggaajille ja ajattelin tämän nyt pikkuhiljaa toteutella! Haasteen kohdat on kyllä tosiaan niin erilaisia, että ihan yhdessä tai kahdessa viikossa ei tämä kyllä loppuun pääse, mutta yritettään nyt edes vuoden sissään... :D Suosittelen kyllä kaikille tämän haasteen tekemistä! Linkatkaa, jos joku teistä tätä lähtee toteuttamaan, niin tulen kyllä sen toteuttamista seurailemaan! :) Ja tietysti tukekaa kaikki eläinten oikeuksia ja liittykää Animalian jäseniksi!


1. Etsi kaupasta vegaaninen tuote, kuvaa ja kerro mielipiteesi. Jos olet jo vegaani, kokeile jotain uutta. Jos tuntuu että etsintä käy liian hankalaksi, kurkista sivustolle vegaanituotteet.net.
2. Bongaa eläinoikeusaktivisti – kulje avoimin silmin päivä kaupungilla ja koita saada kuva kaikista löytämistäsi eläinoikeusaiheisista kohteista: printtipaidoista, pinsseistä, mainoksista, tarroista ja niin poispäin.
3. Tutustu löytöeläintaloon. Käy rapsuttamassa koditonta kissaa ja kysele yhdistyksen toiminnasta. Osta toimintaa tukeva heijastin tai muu pieni tuote ja esittele kokemuksesi blogissasi. Jos paikkakuntasi löytöeläintalo on liian kaukana tai suljettu vierailijoilta, vietä päivä lemmikin –omasi tai ystävän – kanssa.
4. Käy syömässä ulkona ja tilaa kokonaan vegaaninen annos.
5. Kehittele kolme asukokonaisuutta, joihin ei kuulu ollenkaan turkissomisteita (edes tekoturkista) tai nahkaa. Jos kaipaat lisähaastetta, jätä myös villatuotteet pois.
6. Valitse muutama eläinoikeusaiheinen dokumentti ja vietä elokuvailta. Hyviä ovat esimerkiksi Earthlings ja The Cove, mutta vähemmän itkeskelyä aiheuttanee esimerkiksi hyvin neutraali dokumentti Our daily bread. Kirjoita blogiisi ajatuksista, joita ne herättivät.
7. Kutsu ystäväsi tai perheesi kylään ja tarjoa heille (tai kokatkaa yhdessä) vegaaninen illallinen. Kirjaa blogia varten mieleenpainuvimmat kommentit!
8. Kerro mitä mieltä olet kasvisruokapäivästä kouluissa ja kouluruoan kasvisvaihtoehdoista.
9. Vieraile sivustolla turkistarhatonsuomi.fi ja kirjoita ylös tuntojasi ja ajatelmiasi aiheesta.

10. Vapautavalinnoilla.fi -sivustolta löytyy eläinkokeettoman kosmetiikan lista. Tutustu jonkin valmistajan tuotteeseen ja kerro siitä mielipiteesi.
Oon siis kasvissyöjä, tai siis pescovegetaari/pescetaari (piti netistä luntata, kun olen vain aina mieltänyt itseni kasvissyöjäksi, joka syö kasvisten lisäksi kalaa ja maito- ja kananmunatuotteita ilman mitään suurempaa nimitystä :D), joten jotkut soijatuotteet ovat tulleet tässä tutuksi, mutta valitettavasti joka päivä ei ole hirveesti rahkeita ostella tämmösiä kalliita ylellisyyksiä :( Paketin hinta on n. 4€ ja kyllä tuolla pari ihmistä saa kylläiseksi. No kuitenkin, kokeilin minulle aivan uutta tuotetta, Hälsans Kökin ovo-vegetaarisia soijanugetteja. Sinäänsä vähän haastetta kiersin, etten täysin vegaanista (= täysin ei-eläinperäistä) tuotetta ottanut, vaan se sisälsi kananmunaa, mutta hyväksyttäköön tämä :DNugetit mutustelin kasvisnuudeleitten, salaatin ja kermaviilikastikkeen (joka ei tietysti vegaanista ole) kanssa ja ai herrajumala, nuillahan vois vaikka elää ♥ Te jotkut, jotka miellätte soijatuotteet kitkerän tai kumisen makuisiksi ja väitätte, ettette niistä pidä, kokeilkaa näitä. Jos en ois tienny, mitä nugetit sisältää, oisin voinut väittää, että ne on kananugetteja (vaikka en kanaa ole varmaan puoleentoista vuoteen maistanut). Siskokin maistoi yhden ja totesi, että ihan kanalta maistuu. Miten ihmeessä? En tiedä, mutta hyviä olivat! Ja helppohan nuo on valmistaa, kun ei tarvihe, ku lämmittää. Kaikkiaan mielettömän hyvä pikaruokavaihtoehto.Voisin kyllä vielä pari sanaa sanoo tuosta kasvissyönnistä. Usein erään kaverin suusta kuulee, että kasvissyönti on "heikkoutta" ja "turhaa". Mielipiteensä tietysti kullakin, mutta mä kyllä nään kasvissyönnin enemmänkin vahvuutena kuin heikkoutena. Mulla ainakin oli vaikeeta aluksi keksiä uusia ruokia vanhojen liharuokien tilalle ja sopeutua siihen, ettei ulkona syödessä tai vaikka kaverin ruokapöydässä ole aina omaan ruokavalioon sopivaa safkaa. Välillä ihmettelenkin, että miten tämmönen saamaton shaiba on saanut nuinki ison edistyksen elämässään tehtyä.
Miksi sit tahdoin kasvissyöjäks? Se ajatus kasvoi kasvamistaan päässä. En oikein tiedä, mistä se lähti. Aloin ajatella aijempaa enemmän ruokani alkuperää, enkä ollut valmis tappamaan lautaseni täytteeksi mitään tai ketään. En tahdo ajatella, että syön jonkun viattoman eläimen, jonka henki on riistetty vain minun lautaseni täytteeksi ja sen pienen makunautinnon jälkeen paskannan arvokkaan elämän ulos - kaikki vain minun yhden ruokailuni tähden.
Ehkä aivan ensin alunperin ajatus lähti siitä, kun hain entistä enemmän tietoa siitä, miten minun ruoka kasvatetaan. En sen jälkeen pikkuhiljaa enää ikinä tahtonut yhtään aivan järkyttävissä olosuhteissa kasvatettua eläintä lautaselleni. Aloitin syömällä vain luomulihaa. Kun pääsin lihasta "kokonaan" pois, ratkesin vielä silloin tällöin kanasalaattiin ja söin riistaa. Riista on cool, kun eläin on saanut elää onnellisen elämän ja kuollut (yleensä toivottavasti) nopeasti. Nykyään syön silloin tällöin isäpuolen metsästämää, oman koiran haukkumaa riistaa kohteliaisuuden ja "painostuksen" takia, mutta tunnen kuitenkin sen sisälläni vääräksi, koska en tahtoisi tappaa niitäkään eläimiä taustastaan huolimatta lautaselleni.
Syön myös nykyään kalaa, en kyllä vaan yhtään tiedä, että miksi. Toisaalta noudatan "älä syö mitään, mitä et omin käsin pystyisi tappamaan"-periaatetta, koska kalaa olen jostain syystä voinut aina tappaa. En tiedä, onnistuisiko se enää, kun en kalassa ole pitkään aikaan käynyt. Mutta kuitenkin, en oikeastaan haluaisi syödä kalaakaan, koska ei nekään välttämättä sen paremmissa oloissa elä, riippuu kalasta. Jokut kasvatetaan törkeän huonoissa kala-altaissa, toiset taas kalastetaan yksitellen järvestä ja tapetaan heti. Näin on kyllä lihankin kanssa, joten olen ajanut omat ajatukseni pussiin, enkä oikeasti tahtoisi syödä kalaa. Mietin erittäin usein kalan poisjättämistä, mutta en oo siihen vielä henkisesti valmis. Suuri tavoite on ehkä vielä joskus olla täysin vegaani.
Sain aivan jäätävän pitkän tekstin pelkästä kasvissyönnistä, joten en kyllä lähde nyt vuodattamaan muista eläinoikeusasioista, vaikka mieli tekisi :D Kommentteja ehkä aiheesta herää ja niille on paikka tuolla kommenttilaatikossa. Ja tsemiä kaikille, jotka tätä haastetta lähtee toteuttamaan! :-*

3 kommenttia:

 1. Hei mistä sä oot ostanut noita vegenugetteja? :D random.
  Oon koittanu etsii tuon tyylisii kun joskus joku noita kehui jossain. Tälleen pescovegetaarina minäki kiinnostuin. :'D Ja hei tosi asiallinen teksti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ihana kuulla! :) Ja Prismasta löyty, siellä on aika iso valikoima kaikenlaista tämmöstä :)

   Poista
 2. Tosi kiva, erilainen ja mielenkiintoinen haaste!

  Itse syön ihan kaikkea, mutta melkeenpä automaationa tulee aina duunailtua kasvissafkaa. Mutta en sinäänsä koe itselleni tarpeelliseksi lopettaa lihansyöntiä kokonaan, vaikkei sitä juurikaan tule popsittua.

  Kasvisruoka kunniaan! Ootko koskaan muuten maistanut soijanakkeja? Duunattiin frendien kanssa kesällä niistä jotain tortillatyyppistä systeemiä. Oli ihan huippuhyvää.

  VastaaPoista